Doğum, kadın bedeninde yaşanan olağan bir durumdur. Her insan nasıl farklıysa, her kadının gebelik ve doğum süreci de birbirinden farklıdır. Hatta bu fark öyle belirgindir ki, aynı kadının 1. ve daha sonraki doğumları da birbirinden farklı olabilir.
Bazı kişiler için doğum deneyimi çok kolay geçer ve kısa sürerken, bazıları için daha sancılı ve uzun saatler alabilir. Doğumun yaşanacağı ana kadar, doğumun nasıl geçeceği konusunda kimse net bir fikre sahip olamaz.
Buradan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki, her doğum bir diğerinden farklı olduğu gibi, her doğum şekli de birbirinden farklı olabilir.
Doğum, iki farklı şekilde gerçekleşebilir.
1-) Normal (vajinal) doğum
2-) Sezaryen doğum
NORMAL DOĞUM NEDİR?
Normal doğum, bir diğer ismiyle vajinal doğum, doğumun mümkün olduğunca müdahale edilmeden gerçekleştirildiği süreçtir.
Genelde; 37-42. gebelik haftaları arasında annenin kendiliğinden oluşan sancılarıyla, rahim ağzında açılma olması, bebeğin ve eşinin doğum kanalından geçmesi ile tamamlanan doğum şeklidir. Normal doğum 3 evreden oluşur.
1. Evre
Bu evrede, rahimde kasılmalar başlar ve bu kasılmalar zamanla sıklaşarak seviyesini artırır. İlk 14-18 saatler arasında, rahim ağzı açılır. Açıklığın 10 santimetreye ulaşması beklenir.
2. Evre
2. evred bebeğin, vajinal yolla dünyaya geldiği süreçtir
3. Evre
Bu son evrede, bebeğin plasentası yani eşinin doğumu ile doğum tamamlanmış olur.
KİMLER NORMAL DOĞUM YAPABİLİR?
Gebelik sürecinde, anne karnındaki bebeğin, gelişimi normal seyrediyorsa, annenin sağlık durumu ve vücut yapısı buna izin veriyorsa normal doğum gerçekleştirebilir
Yani sağlık durumu elverişli olan ve karnındaki bebeği sağlam olan herkes, normal doğum yapmaya uygun bir adaydır.
SEZARYEN DOĞUM NEDİR?
Sezaryen doğum, takibi yapan doktorun, doğumun yapılabileceğini belirttiği durumda, ameliyathane koşullarında, anestezi ile önce karına sonra da rahime yapılan bir cerrahi kesi işlemidir.
Doğum şekli, gebelik döneminde gerçekleştirilen kontrollerle belirlenebilir. Normal yolla doğum yapamayacak olan bütün anneler sezaryen ile doğurtulur.
Sezaryen ameliyatı, cerrahın, çocuk doktorunun, anestezi uzmanının, hemşirelerin ve sağlık personellerinin yer aldığı bir cerrahi operasyondur.
Önceden tüm detayları planlanan bu operasyon, epidural, spinal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir.
SEZARYEN DOĞUM MU? NORMAL DOĞUM MU?
Bir anne adayının, normal doğum mu? Yoksa sezaryen doğum mu yapacağı önceden belirlenemez. Ancak gebeliğin son haftalarında, annenin ve bebeğin sağlık durumları değerlendirilerek, doğum şekli hakkında yorum yapılabilir.
Doğumu yapacak olan annenin ve doğacak olan bebeğin sağlık durumları iyiyse, anne ve bebeği tehlikeye sokacak bir risk ile karşılaşılmaz ise, tabii ki normal yani vajinal doğumun tercih edilmesi gerekir.
NORMAL DOĞUMUN AVANTAJLARI
Normal doğumun, sezaryen doğuma göre bazı avantajları vardır.
Normal doğumda, perine dikişlerinin haricinde vücutta herhangi bir kesik vs. oluşmaz.
Kesi ve ağrısı olmadığı için bu anne bebeğini daha rahat emzirebilir.
Bunun yanında kanama seviyesi çok düşüktür ve iltihaplanma riski de oluşmaz.
Normal doğum sonrasında anne, hastanede daha az süre kalır ve kendini daha çabuk toparlayarak rutin yaşamına daha kısa sürede dönüş sağlar. Böylece bebeğiyle daha kısa sürede daha fazla ilgilenme fırsatını yakalamış olur.
HANGİ DURUMLARDA SEZARYEN AMELİYATI YAPILIR?
Sezaryen ameliyatı, normal doğumun mümkün gözükmediği durumlarda tercih edilir.
Bebeğin ters gelmesi (makat geliş vb.)
Bebeğin çok kilolu, iri olması
Pelvis (çatı) darlığı
Annenin yakın geçmişte sezaryen ile doğum yapmış olması
Plasentanın bebekten erken ayrılması
Gibi durumlar, kişileri sezaryen doğuma yönlendiren nedenlerdendir.